Қант диабеті кезінде қара зере майын тұтыну
Қант диабеті бүкіл әлемде миллиондаған адамдар зардап шегетін кең таралған созылмалы ауру!

Көптеген дәрігерлер қант диабеті кезінде негізгі емге қосымша ретінде қара зере майын ұсынады.
Стандартты ем-шара көптеген ем алушыларға қандағы глюкоза деңгейін қалаған нормаға келтіре алмайды. Осылайша, қант диабетімен ауыратын науқастарда гликемиялық бақылауды жақсарту үшін гипогликемиялық препараттарды зерттеу қажеттілігі бар болмақ.
Зерттеу
Қара зерені 2 типтегі диабеті бар емделушілер қосымша терапия ретінде пайдаланды.
Барлығы 94 науқас таңдалып, олар кездейсоқ үш топқа бөлінді. Құрамында Nigella Sativa бар капсулаларды үш ай бойы күніне 1, 2 және 3 г дозада қабылдады. Қара Церердің қант деңгейіне әсерін қандағы қант деңгейін (2 VBR) және тамақ ішкеннен кейін 2 сағаттан кейін гликозилденген гемоглобинді (HPG) тестілеу арқылы нәжіс (HbA1c) қанын өлшеу арқылы өлшеді. Сондай-ақ С-пептидті сарысуда және дене салмағының өзгеруін бағалаған. Бета-жасушалардың инсулинорезистенттілігі және функциясы Усин гомеостатикалық модельді бағалау (HOMA2) есептелген.
Нәтижелер:
- Күніне 2 г қара Зере дозасы дене салмағының айтарлықтай өзгеріссіз FBG, 2hpg және HBA1 едәуір төмендеуіне әкелді. Қандағы глюкоза 4, 8 және 12 аптада орташа есеппен 45, 62 және 56 мг/дл төмендеді. HbAlc 12 аптаның соңына қарай 1,52% төмендеді (Р < 0,0001). Инсулинге резистенттілік HOMA2 жолымен есептелді (Р < 0,01), ал В-жасушаларының функциясы 12 аптадан кейін ұлғайды (Р < 0,02).
- Қара Зерені 1 г/күн дозасында пайдалану барлық өлшенетін параметрлердің жақсарғанын көрсетті. Бірақ бұл базалық желіден статистикалық маңызға ие болмады.
Соған қарамастан, күніне 2г, Қара Зере күнінде 3г мөлшерінің ұлғаюы байқалған жоқ. Зерттеу барысында Nigella Sativa қант диабетімен ауыратын науқастардың бүйрек және бауыр функциясына қолайсыз әсері байқалмаған. Қорытынды: Осы зерттеудің нәтижелері көрсеткендей, Nigella Sativa 2 г дозасын күніне 2 типті диабетиктерге пероральды гипогликемиялық құралдарға қосымша қолдану ұсынылды.




