Жүрекке арналған витаминдер мен ББҚ (биологиялық белсенді қоспалар)
Витаминдер немесе табиғи биолоиялық белсенді қоспалар - бұл жүрек-қан тамыр аурулары үшін пайдалы. Жүректі қолдауға және қан тамырларын нығайтуға арналған ең жақсы қоспалар тізімі.

Жүрек - біздің денеміздің негізгі мүшесі. Ол қан айналымын қамтамасыз етеді, барлық тіндер мен мүшелерді оттегімен қанықтырады.
Әдетте біз өмір салтымыздың жүрекке қалай әсер ететіні туралы ойланбаймыз. Дұрыс ұйқы мен демалуды ұмытып, өзімізді жұмыспен жүктеп жіберген сайын, соғұрлым денсаулыққа байланысты ауыр проблемалардың, соның ішінде әртүрлі жүрек патологияларының пайда болу қаупі жоғары болады. Мегаполистің әрбір екінші тұрғынында қан қысымының жоғарылауы, ентігу, белсенділіктің төмендеуі байқалады.
Сондықтан жүрек ауруының алдын алуды мүмкіндігінше ертерек ойластырған жөн. Жүрек-қан тамыр жүйесі үзіліссіз жұмыс істеуі үшін жүрек пен қан тамырларына витаминдер мен табиғи биологиялық қоспаларды қабылдау қажет.
Жүрек, миокард тіндері және қан тамырлары үшін таптырмас витаминдер
Жүрек бұлшықетінің қалыпты жұмысын сақтау үшін ағзадағы биохимиялық және физиологиялық процестерді реттейтін маңызды заттар – витаминдер мен микроэлементтер қажет. Оларға мыналар жатады:
- А дәрумені (ретинол) - қалыпты метаболизмді қамтамасыз етеді және атеросклероздың алдын алу үшін маңызды холестеринді бляшкалардың пайда болуына жол бермейді. Ол балық майында, сәбізде, сүтте, бауырда кездеседі.
- Е витамині (токоферол) - атеросклероз және тромбоз қаупін азайтады, қан тамырларының серпімділігін арттырады және жүрек тінін бұзатын бос радикалдардың пайда болуына жол бермейді. Негізгі көздері - өсімдік майлары, жаңғақтар, бауыр.
- Витамин P (рутин) - қан тамырларының қабырғаларын нығайтады. Көп мөлшерде ол итмұрын, алма және цитрус жемістерінде кездеседі.
- В1 дәрумені (тиамин) - жүрек бұлшықетінің серпімділігі мен жиырылу қабілетін сақтайды. Ол дәнді-дақылдар құрамында көп мөлшерде кездеседі.
- В6 витамині (пиридоксин) - зиянды холестеринді бейтараптандырады, майларды ыдыратады және метаболизмді белсендіреді. Ол әсіресе ет пен балықта, сүтте, бұршақ дақылдарында көп.
- F дәрумені - қан тамырларындағы холестерин шөгінділерінің дамуына және қан тромбтарының пайда болуына жол бермейді, жүрек бұлшықетінің тіндерін нығайтады. Өсімдік майларында, балық пен теңіз өнімдерінде кездеседі.
- Коэнзим Q10 - бұлшық еттерге, соның ішінде жүрекке қуат беретін, оңтайлы жүрек соғу жиілігін сақтайтын, тіндердің қартаю процесін баяулататын және инфарктің алдын алатын фермент. Ол ет, қосалқы өнімдер, балық, өсімдік майлары жеткілікті мөлшерде тұтынылғанда бауырда синтезделеді.
- Калий - аритмия мен спазмды болдырмайды, қан тамырларының қабырғаларын нығайтады. Бұл зат көптеген жемістер мен көкөністерде, сондай-ақ балық пен сүт өнімдерінде көп мөлшерде кездеседі.
- Магний - метаболикалық процестерді белсендіреді, тромбозды тежейді. Етте, балықта, бұршақ дақылдарында кездеседі.
- Фосфор – жасушалардың тұтастығын сақтайды және жүйке импульстарының берілуін реттейді. Оның жетіспеушілігін толтыруға кебек, бұршақ, кептірілген жемістер, балық, қосалқы өнімдер көмектеседі.
- Кальций - жүрек соғу жылдамдығын қалпына келтіруге және қан тамырларын нығайту үшін қажет. Оның көздері болып сүт өнімдері, ірімшік, жаңғақтар, кептірілген жемістер, қырыққабат және бұршақ дақылдары табылады.
Жүрек денсаулығына арналған витаминдік кешендер
Тіпті теңдестірілген тамақтану денені пайдалы микроэлементтермен толық қамтамасыз ете алмайды. Өнімдерді термиялық өңдеу немесе ұзақ сақтау кезінде кейбір витаминдер жойылатыны белгілі. Консерванттардың, антибиотиктердің, пестицидтердің артық болуы тағамның пайдалы қасиеттерін айтарлықтай төмендетеді. Бұл жағдайда қажетті құнды заттарды денеге тікелей жеткізетін витаминдік кешендер мен биоактивті қоспалар үлкен пайда әкеледі.
Витаминдік кешендер - бауырдың денсаулығына және дененің басқа шығару жүйелеріне әсер ететін синтетикалық фармацевтикалық препараттар. Сонымен қатар, витаминдер көп жағдайда толық сіңірілмейді.
Жүрек пен қан тамырларына арналған ББҚ - витаминдік кешендерге жақсы балама ретінде
ББҚ – табиғи ингредиенттерден, яғни дәрілік шөптер мен өсімдіктердің сығындыларынан тұратын ағзаға өте пайдалы өнімдер. Синтетикалық витаминдерден айырмашылығы, биологиялық қоспалар барлық жүйелер мен органдарға жұмсақ және жан-жақты әсер етеді. Толығымен табиғи құрамына байланысты олардың ешқандай қарсы көрсетілімдері жоқ және денеге тамаша сіңеді. Сонымен қатар, биологиялық белсенді қоспалар денені барлық қажетті қоректік заттармен және микроэлементтермен қоректендіруге көмектеседі. Қандай тағамдық қоспалар жүрекке жақсы деген сұраққа жауап бере отырып, біз келесі өнімдерді ұсына аламыз:
Калий мен магний бар қоспалар жүрекке, қанмен қамтамасыз етуге және қан тамырларына, сондай-ақ жүректің қалыпты қызметіне жауап беретін жүйке жүйесі үшін қажет.
Қара зере майы – ағзаға бірегей пайдасы бар табиғи өнім. Оның құрамында жүрек-тамыр жүйесіндегі бұзылуларды болдырмайтын, гипертония мен атеросклероздың даму қаупін азайтатын витаминдер мен минералдар бар. Қосымша ақпаратты мына жерден табуға болады.
Саумал – оңай қабылданатын капсуладағы мұздатылған кептірілген бие сүті. Бұл өнімде отыздан астам витаминдер, одан да көп иммуноглобулиндер, сондай-ақ қанықпаған май қышқылдары бар. Саумалдың қабынуға қарсы, иммуномодуляциялық, қалпына келтіретін әсері бар. Оны қалай қабылдауға болатынын мына жерден біле аласыз.
Карнитині бар қоспалар - жүрек бұлшық етінің метаболизмін реттейді, аритмияның дамуына жол бермейді, жүйке жүйесін нығайтады.
Сарымсақ майының сығындысы. Сарымсақ - қандағы холестерин деңгейін төмендету, тамырлы бляшкаларды еріту және коронарлық тамырларды кеңейту қабілетімен танымал өсімдік. Сарымсақ сығындысына негізделген диеталық қоспаларды үнемі қабылдау – қан айналымын жақсартады және жүрек-тамыр патологиясының дамуына жол бермейді. Қосымша ақпарат - сайтта.
Жүрекке арналған қоспалар кімдерге аса қажет?
Жүрек-қан тамыр жүйесі аурулары дүние жүзінде өлім-жітімнің негізгі себептерінің бірі болып табылады, Қазақстанда да бұл мәселе өте өзекті. Жүрек ауруынан қайтыс болғандардың үлесі шамамен 23%-дан асады.
Негізгі қауіп факторларына мыналар жатады:
- Артық салмақ. Денедегі артық май жүрекке қосымша жүктеме жасайды және атеросклероз қаупін арттырады;
- Отырықшы өмір салты. Дене белсенділігінің аз болуы артық салмақтың, оттегі жетіспеушілігінің және бұлшықет әлсіздігінің пайда болуына ықпал етеді, метаболизмді бәсеңдетеді;
- Жаман әдеттер. Темекі шегу және алкогольге тәуелділік қысымның күрт артуына және қан тамырларының тонусының бұзылуына әкеледі;
- Стресс. Эмоционалды және физикалық шамадан тыс жүктеме қан тамырларының қабырғаларына зақым келтіретін бос радикалдардың шығарылуына әкеледі;
- Қосымша созылмалы аурулар (артериялық гипертензия, қант диабеті, атеросклероз және т.б.);
- Авитаминоз және гиповитаминоз. Ағзадағы витаминдер мен басқа микроэлементтердің жетіспеушілігі жүрек-тамыр жүйесі жұмысының бұзылуына әкеледі, гипертония және басқа да қауіпті патологиялардың даму қаупін арттырады;
- Қарттық жас. 50 жастан кейін жүректі қоректендіретін тамырлардың жағдайы нашарлайды, ал 60 жастан кейін барлық адамдарда дерлік жүрек проблемалары бар;
- Әйелдердегі менопауза кезеңі. Эстрогендердің (әйел жыныстық гормондары) деңгейінің төмендеуі жүрек-қан тамыры жүйесі жұмысының нашарлауына әкеледі.
Сіз тәуекел топтарының бірінде болсаңыз да, биологиялық белсенді қоспалар мен дәрумендерді үнемі қабылдап, салауатты өмір салтын ұстанатын болсаңыз, жүрек-қан тамырлары ауруларының ықтималдығын 90% төмендете аласыз.




