Ас қорытуға қажет пайдалы тағамдар

Қандай тағамдар ас қорытуға пайдалы саналады? Сауықтыру, денсаулық және күйіңізді жақсартуға арналған дұрыс тамақтану. Ас қорытуды және ішектің дұрыс жұмысын жақсартуға бағытталған ең үздік тағамдар.

Тамақтану әдебі - біздің денсаулығымыз бен әл-ауқатымызға әсер ететін негізгі факторлардың бірі. Өйткені, тамақпен бірге дене барлық органдардың дұрыс жұмыс істеуі үшін қажетті қоректік заттарды алады.

Дегенмен, қазіргі тағам мәдениеті біздің алыстағы ата-бабаларымыз ұстанған мәдениеттен айтарлықтай ерекшеленеді. Мүлдем басқаша. Үнемі асығыс жүру мен бәрін жасауға деген ұмтылыстың арқасында әдеттегі тамақтану үшін арнайы уақыт бөлу жеткіліксіз. Нәтижесінде жүгіріс немесе шұғыл мәселелер арасында жеңіл-желпі тіскебасар мен құнары аз бірдеңені жей салады. Дәл осы асығыс бізді таңғы ас немесе түскі астан бас тартуға мәжбүр етеді. Біз тамақтың сапасы мен мөлшеріне бүкіл күннің өнімділігі ғана емес, сонымен қатар ас қорыту жүйесі қызметіне де зардабы барын ұмытып кетеміз. Өйкені зиянды тағам бізге ешқандай энергия бермейді, бекерге оны қорытатын асқазанға ауырлық түседі.

Дұрыс тамақтану - ас қорыту жүйесіне қалай көмектеседі?

Түрлі және теңдестірілген тамақтану - қалыпты ас қорыту жолындағы маңызды қадам! Оның негізгі міндеті - ағзаны қоректік заттар мен энергияның жеткілікті мөлшерімен қамтамасыз ету ғана емес, сонымен қатар:

  • Ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың оңтайлы балансын сақтау;
  • Зат алмасуды жақсарту; салмақты қалыпқа келтіру;
  • Кант диабеті, гипертония, ас қорыту ауруларының даму қаупін болдырмау;
  • Ақыл-ой және физикалық өнімділікті арттыру.

Қандай тағамдар ас қорытуды жақсартатынын тарқатып айтайық.

Асқорыту жүйесіне қажет ең пайдалы өнімдер

Асқазан-ішек жолдарының қалыпты қызметін сақтауға арналған ең үздік тағамдардың кейбірі мыналарды қамтиды:

  1. Клетчаткаға бай тағамдар – ағзаға сіңбейтін, бірақ асқазан-ішек жолдарының дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет өсімдік тағамдық талшықтары. Талшықтың негізгі көздері көкөністер, жемістер, тұтас дәнді нандар және бұршақ дақылдары жатады.
  2. Сүт өнімдері - ас қорытуды ынталандыратын, ішек микрофлорасын қалыпқа келтіретін бифидо- және лактобактериялардан тұрады.
  3. Әртүрлі дәнді дақылдар (қарақұмық, сұлы жармасы, күріш және т.б.) ағзаның дұрыс жұмыс істеуі үшін қажетті көмірсулардың, ақуыздардың, витаминдер мен минералдардың негізгі жеткізушілерінің бірі.
  4. Жаңғақтар (бадам, грек жаңғағы, т.б.) – ас қорыту жүйесіне үлкен пайдасы бар өсімдік талшықтарына бай. Күніне 20-40 грамм жаңғақ жеу ас қорыту процесін жылдамдатады және асқазан-ішек моторикасын қалпына келтіреді.
  5. Кептірілген жемістер (мейіз, қара өрік) – құрамында ас қорытуды жеңілдететін және ағзадағы қуат деңгейін арттыратын табиғи қант бар.

Жоғарыда аталған өнімдерді күнделікті рационға қосу асқазан-ішек ауруларының даму қаупін азайтуға, сау ішек микрофлорасын сақтауға және ағзаны энергиямен толтыруға көмектеседі.

Ас қорытуды жақсартуға ықпал ететін дұрыс тамақтанудың негізгі принциптері

Асқорыту жүйесінің күйін сақтау үшін бірқатар қарапайым, бірақ өте маңызды ережелерді ұстанған жөн:

  1. Баланс. Рацион организмнің энергетикалық қажеттіліктеріне сәйкес болуы керек, қоректік заттардың жеткілікті мөлшерін (белоктар, майлар, көмірсулар, сондай-ақ витаминдер мен минералдар) қамтуы керек.
  2. Әртүрлілік. Мәзірге неғұрлым әртүрлі тағамдар енгізілсе, соғұрлым көп қоректік заттар ағзаға түседі. Сонымен қатар, сіз бірдей өнімдермен шектелмеуіңіз керек - бұл денсаулыққа кері әсер етеді және асқазан-ішек жолында елеулі проблемаларды тудыруы мүмкін.
  3. Жиілік және режим. Күніне кемінде 4 рет аз мөлшерде тамақтаныңыз. Бұл жағдайда соңғы тамақ ұйқыға дейін 2-3 сағат бұрын болуы керек.
  4. Баяу түрде тамақ ішу. Яғни, тамақтану кезінде асықпаңыз және гаджеттерге немесе теледидарға алаңдамаңыз. Мұқият шайнау ағзаға қоректік заттарды толық сіңіруге мүмкіндік береді және ас қорыту жүйесіне жүктемені азайтады.
  5. Күнделікті жемістер мен көкөністерді жеу - ас қорытудың бұзылуын болдырмаудың ең жақсы әдістерінің бірі. Күніне кем дегенде 5 порция (400-500 гр) тұтыну ұсынылады.
  6. Жаңадан дайындалған тағам. Жақын уақытта дайындалған тағамдарды жеген жөн. Ыдыста неғұрлым ұзақ сақталса, оның құрамындағы қоректік заттар соғұрлым аз болады.
  7. Биологиялық тағамдық қоспаларды үнемі қабылдау – маңызды микро және макро элементтердің қосымша көздері. Бұл қоспалардың барлық ағза жүйелері үшін баға жетпес пайдасы бар, асқазан-ішек ауруларын емдеуде және алдын алуда қолдануға болады. Олар тағамдың құндылығын арттырып қана қоймайды, сонымен қатар асқазан-ішек жолдарының жұмысын қалыпқа келтіреді, ішектерді токсиндер мен токсиндерден тазартады. Сондай емнің бірі – Саумал. Бұл – ішек микрофлорасын қалпына келтіретін және сақтайтын жаңа сауылған бие сүтінің сублимацияланған нұсқасы ғана. Осы өнімнің барлық пайдалы қасиеттері туралы мына сілтеме бойынша оқуға болады. Асқазан-ішек жолдарын қалыпқа келтіруге арналған тағы бір қосымша - қара зире майы. Оның құрамындағы дәрумендер, минералдар, май қышқылдары және басқа да пайдалы заттар асқазан-ішек жолдарының жұмысын жақсартуға, тағамның ас қорыту процесін тездетуге көмектеседі. Зире майының басқа да емдік қасиеттері туралы мына жерден оқи аласыз.
  8. Шектен шығу. Тым көп тағамды жеу ас қорыту мүшелеріне қосымша жүктеме жасайды және ас қорыту жолында бұзылуларды тудыруы мүмкін.
  9. Мейлінше сүт өнімдерін қосу. Тіпті күніне бір порция майы аз сүзбе ағзаны қоректік заттардың максималды мөлшерімен қамтамасыз етеді және метаболизмді жақсартады.

Салауатты өмір салтына бейімдейтін әдеттерді бойыңызға бірден сіңіру оңай емес екенін айтайық. Күнделікті тамақтану мәзірінен және дәмді, бірақ зиянды тағамнан күрт бас тарту 100% жағдайда ағзаның бұзылуына және қосымша стресске әкеледі. Пайдалы және дұрыс тамақтануға бірте-бірте көшкен жөн. Оған қажетті жаңа әрі пайдалы тағамдарды біртіндеп енгізу керек. Ағзаңыз сонда шок болмайды.

Закрыть
Оставьте заявку
мы с вами свяжемся

Нажимая на кнопку "ОТПРАВИТЬ", я даю согласие на обработку персональных данных